SHARE

1000+ Most Asked Railways Questions Asked RRB, RRC, NTPC, ALP Exam 2018 is displayed here. Important Questions For upcoming RRB/Railway Exams. Railway GK Question in Hindi or English complete Questions list displayed here. RRB GK, Aptitude, Reasoning, Quantitative, English, Computer Knowledge Questions displayed here.

The toughest part is to prepare accordingly for the exam and time management skills. This is the perfect time to start your preparation especially General Knowledge and General Awareness Questions. On this page below at end you can Download 1000+ Railways RRB Expected Questions to be asked in pdf format.

RRB Bhubaneswar Previous papers

Railways GK Important Questions

Question 1: If the point A (7, k) is the vertex of an isosceles triangle ABC with base BC, where B= (2, 4) and C = (6, 10), then what is ‘k’?

1) 6
2) 3
3) 4
4) 5

Answer: 4

Question 2: The term ‘Squirrel Cage’ is associated with

1) Pressure gauges
2) Internal combustion engines
3) Potentiometers
4) Electric motors

Answer: 1

Question 3: The chemical formula of natural gas is

1) C3H8
2) CH4
3) C4H10
4) C2H6

Answer: 2

Question 4: A wire of a certain length has a resistance of 2.2Ω. If the wire is stretched to twice its original length, then find the new resistance.

1) 8.8Ω
2) 1.1Ω
3) 2.2Ω
4) 4.4Ω

Answer: 1

Question 5: The approximate percentage of salt by weight in sea water is

1) 41%
2) 3.6%
3) 0.1%
4) 10.2%

Answer: 2

Question 6: Which of the following metals can displace Hydrogen from its compounds like water and acids to form hydrogen gas?

1) Tin
2) Copper
3) Mercury
4) Silver

Answer: 1

Question 7: Which of the following metals is more reactive than Hydrogen?

1) Gold
2) Calcium
3) Aluminium
4) Iron

Answer: 2

Question 8: The symbol of Magnesium is Mg. What does Mg2+ mean?

1) Magnesium atom has acquired two protons
2) two atoms of magnesium have combined
3) Magnesium atom has donated two outermost electrons to form a positive ion
4) The charged Mg. ion attracts oppositely charged negative ions with twice as much intensity

Answer: 3

Question 9: Archimedes Principle is related to

1) laws of floatation
2) Right-angled triangle
3) Laws of gravity
4) Relation between current and voltage

Answer: 1

Question 10: Brass has which of the following compositions?

1) 40% copper, 40% zinc and 20% tin
2) 50% zinc and 50% copper
3) 80% zinc, 10% copper and 10% lead
4) 80% copper and 20% zinc

Answer: 4

Question 11: A sanitary worker uses a white substance to clean water tanks. The substance has a strong smell of chlorine. The substance is

1) Bleaching powder
2) Slaked lime
3) Backing powder
4) Common salt

Answer: 4

Question 12: The standard used in India for certifying the quality of Industrial goods is

1) ISI
2) ISO
3) ITI
4) CEERI

Answer: 1

Question 13: The term EURO-II in the context of modern cars refers to

1) Emission from cars
2) Speed of cars
3) Fuel efficiency
4) Torque available

Answer: 1

Question 14: If a barometer carries water instead of mercury, then the height of the column for a pressure equivalent to 75 cm of mercury would be

1) 1050 cm
2) 1020 cm
3) 1000 cm
4) 5.5 cm

Answer: 2

Question 15: Which of the following statements in wrong?

1) Ionic bonds are non-rigid and non-directional
2) Compounds formed by ionic bonds are non-conductors of electricity
3) Ionic bonds are formed by transfer of electrons from a metal to a non-metal atom
4) Compounds fromed by ionic bonds are hard and brittle

Answer: 1

Question 16: How do you understand by the term ‘Binding Energy’?

1) Energy released when a nucleus is formed from protons and neutrons
2) The force of attraction between an electron in the first orbit and the nucleus
3) Electron belonging to the same major energy level
4) Energy associated with a photon

Answer: 1

Question 17: A major cricket ground was severely damanged by the rescent TSUNAMI. Where is it locted?

1) Candy in Sri Lanka
2) Chittagong in Bangladesh
3) Galle in Sri Lanka
4) Nairobi in Kenya

Answer: 3

Question 18: The world TSUNAMI is derived from which of the following languages?

1) Sinhalese
2) Korean
3) Chinese
4) Japanese

Answer: 4

Question 19: Roshan is taller than Rahul who is shorter than Sushil. Mirza is taller than Harry but shorter than Rahul. Sushil is shorter than Roshan. Who is the shortest?

1) Roshan
2) Harry
3) Mirza
4) Rahul

Answer: 2

Question 20: Study the following number sequence 5 9 8 1 3 2 7 4 3 8 If the first and the second digits in the sequence are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits, and so on, then which digit would be the seventh counting to your left?

1) 8
2) 1
3) 4
4) 7

Answer: 1

Railway GK Questions 2018

Question 21: If the numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order, minimum number being kept first, then which number would come at the ninth place from the first?

1) 30
2) 21
3) 24
4) 27

Answer: 1

Question 22: Find the value of8.55 × 8.55 – 2 × 8.55 × 3.55 + 3.55 × 3.55

1) 27.5
2) 20
3) 25
4) 36

Answer: 3

Question 23: A husband and wife have six married sons and each of them has four children. The total number of members in the family is

1) 40
2) 30
3) 36
4) 38

Answer: 4

Question 24: What do you understand by the term ‘Absolute Pressure’?

1) It is the atmospheric pressure at mean sea level
2) It is the atmospheric pressure expressed in kg/ cm2
3) It is the pressure equal to the algebraic sum of atmospheric and gauge pressures
4) It is the pressure as seen on the gauge of a pressure measuring instrument

Answer: 4

Question 25: There are three non-collinear points. How many circles can be drawn passing through them?

1) Infinite
2) One
3) Two
4) Three

Answer: 2

Question 26: The efficiency of a heat engine is 40%. If 10,000 joules of heat energy are supplied to it, then the useful work done by the engine would be

1) 40,000 Joules
2) 10,000 Joules
3) 25,000 Joules
4) 4,000 Joules

Answer: 1

Question 27: Roshan is taller than Rahul who is shorter than Sushil. Mirza is taller than Harry but shorter than Rahul. Sushil is shorter than Roshan. Who is the tallest?

1) Harry
2) Roshan
3) Sushil
4) Rahul

Answer: 2

Question 28: The load on a spring per unit deflection is called

1) Stress
2) Flexibility
3) Stiffness
4) Strain

Answer: 3

Question 29: Which one of the following is measured on the ‘RICHTER SCALE’?

1) The speed of a rocket 5 seconds after take off
2) The intensity of thunderstorm
3) The intensity of an earthquake
4) The speed at which a player serves the ball in Lawn Tennis

Answer: 3

Question 30: The planet farthest from the Sun is

1) Pluto
2) Mercury
3) Jupiter
4) Neptune

Answer: 1

Question 31: Purity of milk is confirmed by

1) Barometer
2) Lactometer
3) Altimeter
4) Hygroscope

Answer: 2

Question 32: Humidity refers to

1) Both temperature and moisture contents of the air
2) Temperature of the air
3) Moisture content of the air
4) Pressure of the air

Answer: 3

Question 33: Which one of the following quantities does not have a unit?

1) Velocity
2) Density
3) Specific Gravity
4) Mass

Answer: 3

Question 34: The density of water is maximum at

1) 100°C
2) 0°C
3) -273°C
4) 4°C

Answer: 4

Question 35: Why is it recommended that people should not use charcoal or gas stoves in closed rooms?

1) The electrical wiring in the room may catch fire
2) The stoves will get extinguished
3) It can cause carbon monoxide poisoning
4) The stoves may burst

Answer: 3

Question 36: The phenomenon of increase in the temperature of the earth’s atmosphere due to absorption of the infra-red radiations reflected from the earth’s surface is called

1) Tsunami
2) Solar heating
3) Green-house effect
4) Seismic effect

Answer: 3

Question 37: The term ‘Squirrel Cage’ is associated with

1) Pressure gauges
2) Internal combustion engines
3) Potentiometers
4) Electric motors

Answer: 4

Question 38: The kinetic energy of a body depends upon

1) Mass, gravity and height
2) Its mass alone
3) Its velocity alone
4) Both mass and velocity

Question 39: 12. The maximum displacement of a vibrating body from its mean position is called

1) Gyration
2) Wavelength
3) Amplitude
4) Impulse

Answer: 3

Question 40: 3. ABC is a triangle whose centroid is G. If A is (-3, 1) B is (2, b), C is (a, –4) and G is (1, –1) then find ‘a’ and ‘b’.

1) a = 4, b = 0
2) a = 0, b = 4
3) a = 3, b = 2
4) a = 5, b = 2

Answer: 1

Railway RRB Most Asked Questions 2018, 2017, 2016, 2015

Question 41: Boyle’s law states that

1) Volume is directly proportional to temperature
2) Pressure is inversely proportional to temperature
3) Pressure is directly proportional to temperature
4) Presure is inversely proportional to valume

Answer: 4

Question 42: The force by which a body is attracted towards the centre of the earth is called

1) Gravitational force
2) Mass
3) Momentum
4) Impulsive force

Answer: 1

Question 43: Which of the following statements in wrong?

1) Ionic bonds are non-rigid and non-directional
2) Compounds formed by ionic bonds are non-conductors of electricity
3) Ionic bonds are formed by transfer of electrons from a metal to a non-metal atom
4) Compounds formed by ionic bonds are hard and brittle

Answer: 1

Question 44: Read the law given below and identify the same: The mass on any substance liberated from an electrolyte is directly proportional to the quantity of charge passing through the solution.

1) Avogadro’s law
2) Faraday’s first law of electrolysis
3) Faraday’s second law of electrolysis
4) Kirchhaoff’s law of electricity

Answer: 2

Question 45: Which one of the following is the correct unit of angular velocity?

1) m/ minute
2) cm/ sec2
3) cm/sec
4) radians/ sec

Answer: 4

Question 46: The maximum displacement of a vibrating body from its mean position is called

1) Gyration
2) Wavelength
3) Amplitude
4) Impulse

Question 47: The kinetic energy of a body depends upon

1) Mass, gravity and height
2) Its mass alone
3) Its velocity alone
4) Both mass and velocity

Answer: 4

Question 48: The term ‘Squirrel Cage’ is associated with

1) Pressure gauges
2) Internal combustion engines
3) Potentiometers
4) Electric motors

Answer: 4

Question 49: The most effective way to improve safety in a vast organization like the Indian Railways is to

1) Ignore small acts of negligence by the staff
2) Carry out frequant checks
3) Educate the staff at all levels
4) Punish defaulting staff

Answer: 2

Question 50: Which one of the following quantities does not have a unit?

1) Velocity
2) Density
3) Specific Gravity
4) Mass

Answer: 3

Question 51: Humidity refers to

1) Both temperature and moisture contents of the air
2) Temperature of the air
3) Moisture content of the air
4) Presure of the air

Answer: 3

Question 52: A stick is dipped in a vessel containing water. It appears bent due to the property of

1) Reflection
2) Newton’s Law of Motion
3) Refraction
4) Buoyancy

Answer: 3

Question 53: The temperature on the surface of the sun is about

1) 8 × 1015°C
2) 500°C
3) 6000°C
4) 1000°C

Answer: 3

Directions (Qs. 54 to 56) In each of the letter series given in these Questions, some of the letters are missing. The missing letters are given in that order as one of the alterntives below it. Choose the correct alternative

Question 54: ba-b-aab-a-b

1) babb
2) abab
3) abba
4) baba

Answer: 3

Question 55: mnonopqopqrs —–

1) qrstu
2) mnopq
3) oqrst
4) pqrst

Answer: 4

Question 56: c-bba-cab-ac-ab-ac

1) bcacb
2) abcbc
3) acbcb
4) babcc

Answer: 3

Question 57: Identify the wrong number in the following series– 216, 163, 120, 72, 24

1) 216
2) 163
3) 72
4) 214

Answer: 2

Question 58: What should come in place of ‘?’ 6 x 4 x 3 = 436
8 x 4 x ? = 468
6 x 9 x 8 = 986
1) 3
2) 4
3) 5
4) 6

Answer: 4

Question 59: Choose the group of mathematical signs from the given options that may replace the sign ‘ *’ in the following equation–
7 * 7 * 2 * 1 = 12
a) X – +
b) + – X
c) X + –
d) + X –

Answer: d

Question 60: What should come in place of ‘?’ 6 x 4 x 3 = 436
8 x 4 x ? = 468
6 x 9 x 8 = 986
a) 3
b) 4
c) 5
d) 6

Answer: d

Railway NRPC, ALP Questions and Answers pdf

Question 61: In a code language, ‘KINDLE’ is written as ‘ELDNIK’. How can EXOTIC be written in the same language ?

a) EXIOTC
b) COXITE
c) CXOTIE
d) CITOXE

Answer: 4

Question 62: CEGI: RTVX: IKMO: ?

a) JKNP
b) MNQP
c) LNPR
d) DFHI

Answer: c

Question 63: A sequence is given in which one term (or more terms) is missing. From the given options, choose the correct one that can complete the sequence–
AEI, BFJ, CGK, ?

a) DHL
b) DLH
c) EIM
d) LPT

Answer: a

Question 64: Choose that odd one which is different from the rest three—

a) Typhoid
b) Cholera
c) Jaundice
d) AIDS

Answer: c

Question 65: Who won Men’s singles title in the year of Wimbledon ?

a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) N. D. Rodick
d) None of these

Answer: a

Question 66: Which of the following states is at the top in cement production ?

a) Rajasthan
b) Tamilnadu
c) Bihar
d) None of these

Answer:a

Question 67: Headquarters of South-Western Railway are located in–
a) Bengaluru
b) Hubli
c) Belgaum
d) Secunderabad

Answer: b

Question 68: Light year is—

a) Distance between the Earth and the Sun
b) Distance travelled by light in a year
c) Average distance between the Earth and the Moon
d) None of these

Answer: b

Question 69: The following metal is used in storage batteries–

a) Iron
b) Copper
c) Zinc
d) Lead Answer: d

Question 70: In absence of atmosphere, the sky will appear–

a) Black
b) White
c) Blue
d) Red
Answer: a

Question 71: Physical structure of an adult human being is based on–

a) 204 bones
b) 206 bones
c) 208 bones
d) 214 bones

Answer: b

Question 72: An error in computer programming is termed as–

a) Bug
b) Bit
c) Wires
d) None of these

Answer: a

Question 73: The largest lake of Soft water of the world is—

a) Lake Superior
b) Lake Victoria
c) Hardaiswan
d) None of these

Answer: a

Question 74: Which of the following is taken as crop ?
1) Coffee
2) Tea
3) Rubber
4) None of these
Answer: 4

Question 75: How many types of emergencies are there in Indian Constitution ?
1) One
2) Two
3) Three
4) Four

Answer: 3

Question 76: Nita sold an article for Rs. 220 and earned a profit of 10%. At what cost should she sell to earn a profit of 30% ?

1) Rs. 220
2) Rs. 230
3) Rs. 260
4) Rs. 280

Question 77: A seller sold 3/4 th of his goods at 24% profit. He sold rest part of the goods at cost price. What is percentage of his profit ?

1) 15
2) 18
3) 24
4) 32

Answer: 2

Question 78: There are 40% women workers in an office. 40% women and 60% men of that office voted for in my favour. What is the percentage of total votes in my favour ?

1) 24
2) 42
3) 50
4) 52

Answer: 4

Question 79: There is an article of Rs. 100. Its price is raised initially by 10% and then again by 10%. How many rupees have been increased ?

1) 20
2) 21
3) 110
4) 121

Answer: 2

Question 80: A man went to his office on cycle at the rate of 10 km/hr and reached late by 6 minutes. When he increased the speed by 2 km/hr, he reached 6 minutes before time. What is the distance between his office and his departure point ?

1) 6 km
2) 7 km
3) 12 km
4) 16 km

Answer: 3

Popular Railway Questions Asked Mostly 2018

Question 81: 100 kms is the distance between the stations A and B. One train departed from A towards B at the rate of 50 km/hr and from B towards A at the rate of 75 km/hr. Both the trains departed simultaneously. At what distance from station A, both the trains will cross one -another ?

1) 40 kms
2) 20 kms
3) 30 kms
4) None of these

Question 82: 10 persons can build a wall in 8 days. How many persons can build this wall in half day ?

1) 80
2) 100
3) 120
4) 160
Answer: 4

Question 83: A train of 150 metres crosses a railway bridge in 26 seconds at a speed of 90 km/hr. What is the length of this bridge ?

1) 500 metres
2) 60 metres
3) 650 metres
4) 550 metres

Answer: 1

Question 84: Who is said to be the father of Kawwali/Qawwali ?

1) Amir Khusro
2) Moihaz-e-Shiraz
3) Ziauddin Barni
4) MilalShiraz

Answer: 1

Question 85: Dry ice is–

1) Ice – dust
2) Liquefied Nitrogen
3) Liquefied Hydrogen
4) Solid CO_{2}

Answer: 4

Question 86: Coins are studied in which of the following subjects ?

1) Archaeology
2) Historiography
3) Numismatics
4) Epigraphy
Answer: 3

Question 87: Tulsidas was the poet of which of the following ?

1)Ramcharit Manas
2) Adi Grantha
3) Soorsagar
4) Bhagwat Puran

Answer : 1

Question 88: Which of the following metals can displace Hydrogen from its compounds like water and acids to form hydrogen gas?

1) Tin
2) Copper
3) Mercury
4) Silver

Answer: 1

Question 89: What should come in place of ‘?’ 6 x 4 x 3 = 436
8 x 4 x ? = 468
6 x 9 x 8 = 986
1) 3
2) 4
3) 5
4) 6
Answer: 4

Question 90: The load on a spring per unit deflection is called

1) Stress
2) Flexibility
3) Stiffness
4) Strain

Answer: 3

Question 91: There are three non-collinear points. How many circles can be drawn passing through them?

1) Infinite
2) One
3) Two
4) Three

Question 92: Study the following number sequence 5 9 8 1 3 2 7 4 3 8 If the first and the second digits in the sequence are interchanged, also the third and fourth digits, the fifth and sixth digits, and so on, then which digit would be the seventh counting to your left?

1) 8
2) 1
3) 4
4) 7

Answer: 1

Question 93: A stick is dipped in a vessel containing water. It appears bent due to the property of

1) Reflection
2) Newton’s Law of Motion
3) Refraction
4) Buoyancy

Answer: 3

Question 94: Which of the following statements in wrong?

1) Ionic bonds are non-rigid and non-directional
2) Compounds formed by ionic bonds are non-conductors of electricity
3) Ionic bonds are formed by transfer of electrons from a metal to a non-metal atom
4) Compounds fromed by ionic bonds are hard and brittle

Answer: 1

Question 95: Humidity refers to

1) Both temperature and moisture contents of the air
2) Temperature of the air
3) Moisture content of the air
4) Presure of the air

Answer: 3

Question 96: A major cricket ground was severely damaged by the recent TSUNAMI. Where is it located?

1) Candy in Sri Lanka
2) Chittagong in Bangladesh
3) Galle in Sri Lanka
4) Nairobi in Kenya

Answer: 3

Question 97: The load on a spring per unit deflection is called

1) Stress
2) Flexbility
3) Stiffness
4) Strain

Answer: 3

Question 98: The most effective way to improve safety in a vast organization like the Indian Railways is to

1) Ignore small acts of negligence by the staff
2) Carry out frequant checks
3) Educate the staff at all levels
4) Punish defaulting staff

Answer: 2

Question 99: The term ‘Squirrel Cage’ is associated with

1) Pressure gauges
2) Internal combustion engines
3) Potentiometers
4) Electric motors

Answer: 1

Question 100: The chemical formula of natural gas is

1) C3H8
2) CH4
3) C4H10
4) C2H6

Answer: 2

Download RRB Railway Most Important Questions in pdf

500+ Railway Questions Part-I       500+ Railway Questions Part-II